czwartek, 11 września 2014

Faszerowana




Ostatnio miałam ochotę na danie, którego moja mama dawno nie robiła. Zakasałam rękawy i zrobiłam wszystko zgodnie z jej instrukcjami – i wyszło pysznie! Miękka, łagodna cukinia z solidną porcją mięsa i aromatycznym sosem pomidorowym – obiad prosty, ale jaki pyszny :)

FASZEROWANA CUKINIA

Składniki na 4 porcje:
2 cukinie
500g mielonego mięsa wieprzowego
Jajko
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek wody
½ cebuli
Sól
Pieprz
ok. 250g pomidorów z puszki/słoika
Ząbek czosnku
Suszona bazylia
oregano
oliwa


Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, solą, pieprzem, jajkiem i wodą i wyrabiać przez kilka minut. Cukinie przekroić i wydrążyć łyżką pestki, napełnić mięsem i położyć w brytfance wysmarowanej oliwą. Pomidory podgrzać w rondelku, wymieszać z czosnkiem, bazylią i oregano, sosem polać cukinie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (w trakcie pieczenia można posypać startym serem). Podawać z ryżem i sosem czosnkowym.

 

1 komentarz: