niedziela, 28 września 2014

Jesienne skarby

 Grzech nie wykorzystać sezonowych skarbów jakimi są słodkie, soczyste śliwki. Dlatego weekendowy poranek poświęciłam na upieczenie szybkiego kruchego ciasta z tymi pysznymi owocami. A żeby nie było tak całkiem prosto - do spodu wkradło się trochę migdałów ;) Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie :)

MIGDAŁOWY KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Składniki na formę 20x30cm:
120g zimnego masła
90g płatków migdałów
2 żółtka
100g cukru pudru
200g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
2-4 łyżek kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
10-12 śliwek

Masło, lekko pokruszone płatki migdałowe, żółtka, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia szybko wymieszać, pod koniec dodając śmietanę do uzyskania pożądanej konsystencji (zależy od wielkości żółtek i suchości mąki). Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem i wcisnąć w nie przekrojone śliwki. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis dołączam do akcji:
Śliwka - robaczywka!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam jesienne smaki. Wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow – I love the pictures! Want it too. You’re making me jealous!
    Also the design of your whole blog is really pretty, girl! ♥

    You’re great – keep going!
    Adoorablee.blogspot.com ♥

    OdpowiedzUsuń