sobota, 28 lutego 2015

Śniadanie idealne


Jogurt z granolą i owocami to jeden z moich ulubionych zestawów śniadaniowych. A kiedy zrobi się granolę samemu - smakuje jeszcze lepiej :) Wrzucam przepis bazowy, który łatwo można modyfikować, dodając bakalie czy czekoladę. Rozgrzejcie piekarniki i do dzieła :)

GRANOLA

Składniki:
350g płatków owsianych górskich (z czego 100g warto zastąpić orzechami)
50g płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Dodatkowo:
sok z 1 dużej cytryny
2 łyżki miodu
60g cukru, najlepiej brązowego (część można zastąpić cukrem waniliowym)
100ml wody lub soku
łyżka oleju
pokruszona czekolada, suszone owoce - opcjonalnie

Płatki owsiane, migdałowe i orzechy wymieszać. Wodę, miód, olej i sok z cytryny zagotować i gorącym płynem zalać płatki, wymieszać. Dodać cukier i znów wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mniej więcej rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (co 10 minut przemieszać). Po ostudzeniu wymieszać z czekoladą czy suszonymi owocami.

Podana kaloryczność dotyczy wersji z płatkami migdałowymi, bez orzechów, z wodą (a nie sokiem) i bez dodatków :)


2 komentarze: