poniedziałek, 23 lutego 2015

Z twarogiem :)


Jak ja dawno nie jadłam drożdżówek! W związku z tym kiedy nadarzyła się okazja, żeby upiec coś słodkiego, padło na słodkie bułki :) Tym razem z nadzieniem z twarogu. Miękkie, puszyste - bardzo smaczne :)

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Składniki na ok. 15 dużych drożdżówek:
500g mąki + 2 łyżki do rozczynu
40g świeżych drożdży
łyżka miodu
2 jajka
250ml ciepłego mleka + ok. 120ml do rozczynu
75g miękkiego masła

Dodatkowo:
400g twarogu
jajko
80g masła
60g cukru pudru
łyżka skórki z cytryny + łyżka soku
łyżka cukru z wanilią

Przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce. Miód, jajka i mleko wymieszać, mąkę przesiać i wymieszać z wyrośniętymi drożdżami. Do mąki dodać mleko z jajkami i miodem i wyrobić na gładkie ciasto (pod koniec dodać masło). Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać twaróg z żółtkiem, masłem, cukrem pudrem, cukrem z wanilią i skórką i sokiem z cytryny. Ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta, na środek wyłożyć masę serową tak, aby zajęła całą długość ciasta. Wolnymi końcami ciasta przykryć masę serową tak, aby zetknęły się pośrodku. W tym momencie można przekroić ciasto w miejscu złączenia brzegów, jeśli chcecie uzyskać małe drożdżówki. Ciasto pokroić na kawałki szerokości 3-4 cm i każdy skręcić dwa razy. Drożdżówki odstawić na pół godziny, a potem posmarować białkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Kiedy drożdżówki wystygną, można je polukrować (ale nie jest to niezbędne jak widać na załączonym obrazku :))


Przepis dołączam do akcji:
Twarogowe słodkości 2

Pieczemy słodkie drożdżówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz