czwartek, 9 kwietnia 2015

Trufle


Mam wrażenie, że trufle to czekoladki dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za słodyczami. Miękkie, gładkie, a także dość wytrawne w smaku, takie "luksusowe". Sama nie wiem do końca, czy je lubię czy nie, ale warto spróbować tych kuleczek ;)

TRUFLE CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE

Składniki (na 16 trufli):
200g mlecznej czekolady
25g gorzkiej czekolady
5 łyżek kremówki
łyżka miodu
30g miękkiego masła
70g wiśni (mogą być wyjęte z wiśniówki)

Dodatkowo:
kakao lub czekolada

Śmietankę zagotować z miodem i wiśniami, dodać pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady zdjąć z gazu i zmiksować. Dodać stopniowo masło i miksować. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Uformować kulki i posypać kakao lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Luźno oparłam się na przepisie Pawła Małeckiego ("Cukiernia Lidla")


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz