poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Opróżniam zamrażarkę

Połowę domowego zamrażalnika zajmują wiśnie. Naprawdę. Stąd w ostatnim czasie pojawiło się kilka przepisów z wykorzystaniem wiśni, a jeszcze parę się pojawi. Dzisiaj przedstawiam Wam proste ciasto z dodatkiem tych kwaśnych owoców i białej czekolady. Ciasto jest wilgotne, puszyste, pełne smaku i proste w przygotowaniu. Idealne na zbliżającą się majówkę :)

CIASTO Z WIŚNIAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

250g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
120g cukru (użyłam drobnego)
2 jajka
210g jogurtu naturalnego
250g wiśni
60g posiekanej białej czekolady
3-5 łyżek wiśniówki (opcjonalnie)

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i na zmianę dodawać jogurt i jajka, miksując. Dorzucić mąkę z proszkiem, połączyć, następnie dodać wiśnie, wiśniówkę i białą czekoladę i znowu wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.


2 komentarze:

  1. O, jakie fajne, puszyste ciasto! :) Szkoda, że wiśni nie mam, może w tym roku jak je dorwę, to powtórzę Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń