poniedziałek, 5 grudnia 2016

Czeskie knedle ziemniaczane

Zastępników zwykłych ziemniaków na obiad znamy w Polsce całe mnóstwo, ale chyba najbardziej ze wszystkiego lubimy wszelkiego rodzaju kluski: żelazne, leniwe, śląskie, kopytka i całe mnóstwo innych. Jednakże nie tylko my wpadliśmy na pomysł przerabiania starych ziemniaków na pyszny dodatek do dania, dziś coś od naszych czeskich sąsiadów - knedliki ziemniaczane. Do dań z sosem nie ma nic lepszego, niż złociste, obsmażone kluski z ziemniaków!

CZESKIE KNEDLE ZIEMNIACZANE

Składniki na 3-4 porcje:
ok. 450 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
130 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypania
sól
pieprz

Do smażenia:
2- 3 łyżki masła klarowanego
kilka gałązek natki pietruszki

Ugotowane ziemniaki ugniatamy, im bardziej masa będzie gładka tym lepiej, dodajemy jajko i mąkę, sól oraz pieprz dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno przestać się lepić i zrobić elastyczne. Podsypując blat mąką z masy ziemniaczanej formujemy wałek o średnicy około 5-6 cm. Ciasto wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 20 minut, uważając, aby knedel nie opadł całkowicie na dno i nie przykleił się do garnka. Przed podaniem kroimy w grube plastry, możemy również obsmażyć na maśle i posypać natką z pietruszki, są jeszcze lepsze.
Przepis inspirowany przepisem z: http://sfinjak.wroclaw.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz