piątek, 9 grudnia 2016

Omlet pieczony z owocami

Jakie macie plany na najbliższe śniadanie? Może coś pysznego? Puszystego? Z owocami? Tak wiem, jestem okropna. Ślinka Wam cieknie i nie możecie na to nic poradzić! I właśnie tu się mylicie, wystarczy skorzystać z poniższego przepisu i zaspokoić wywołane tym wpisem pragnienia. Pyszny pieczony omlet z owocami, minimum wysiłku - maksimum smaku!

OMLET PIECZONY Z OWOCAMI

Składniki na patelnię ok. 22-24 cm:
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 cytryna
1 szklanka ciemnych owoców (mogą być mrożone)
2 łyżki masła

Jajka, mleko, mąkę, cukier oraz skórkę otartą z cytryny dokładnie ze sobą mieszamy - mikserem lub blenderem. Rozgrzewamy masło na patelni (na kuchence), wlewamy masę jajeczną i posypujemy równomiernie owocami, jeżeli używamy owoców mrożonych nie musimy ich wcześniej rozmrażać. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż omlet zacznie odchodzić od patelni i ładnie się zrumieni na brzegach. Jeżeli nie macie patelni, którą moglibyście włożyć do piekarnika, to możecie upiec omlet w okrągłej formie (np do tarty), którą przed pieczeniem należy nasmarować masłem. Omlet można podawać z cukrem pudrem, miodem, dżemem lub tak po prostu bez dodatków. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz