piątek, 2 grudnia 2016

Sałatka z czerwonej kapusty

Brakuje Wam pomysłu na surówkę do obiadu? A może zalega w waszej spiżarni kawałek czerwonej kapusty? Mamy coś dla Was! Pyszna, soczysta sałatka z czerwonej kapusty, która wspaniale uzupełni każdy obiad. Idealnie pasuje do zwykłego schabowego, jak i do gulaszu, pieczonej kaczki czy dziczyzny. W moim rodzinnym domu tę sałatkę lubi każdy, spróbujcie i Wy!

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:
1/2 średniej kapusty czerwonej
1/2 łyżeczki cukru
1 średnia cebula
1/2 cytryny
majonez
sól
pieprz

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy cukier i łyżeczkę soli. Gotujemy około 10 minut (w zależności od grubości i wieku kapusty), kapusta ma być al dente, uważamy, żeby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu z kapusty odlewamy całą wodę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z gorącą kapustą, dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Cebula pod wpływem ciepła zmięknie i złagodnieje. Gdy kapusta ostygnie dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Sałatka świetnie się sprawdza, jako dodatek do ciepłych dań, jak również do zwykłych kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz