wtorek, 18 kwietnia 2017

Trufle limonkowe


W poszukiwaniu wiosennych przepisów natrafiłam na coś, co zapowiadało się naprawdę pysznie. Miękki, aksamitnie gładki środek o smaku białej czekolady z nutą limonki, a wszystko oblane warstwą gorzkiej czekolady. Brzmi smakowicie, prawda? I takie było :)


TRUFLE LIMONKOWE

Składniki na ok. 30 sztuk:
400g białej czekolady
180ml śmietanki tortowej
skórka z 2 limonek
łyżka soku z limonki
łyżka masła (o temperaturze pokojowej)

Dodatkowo:
400g gorzkiej czekolady

Śmietankę ze skórką mieszając podgrzać w rondelku do momentu, w którym na brzegach pojawią się drobne bąbelki. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny.
Białą czekoladę posiekać, dodać sok z limonki i masło (pokrojone na mniejsze kawałki). Ponownie zagrzać śmietankę, kiedy się zagotuje przez sitko dolać do czekolady i spokojnie mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady i masła. Przykryć folią (tak, aby dotykała powierzchni masy) i wstawić lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia z masy czekoladowej uformować małe kulki (masę nabierać małą łyżeczką), ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić na pół godziny do zamrażarki. Rozpuścić ciemną czekoladę (można to zrobić w mikrofali, co 30 sekund mieszając), lekko ją przestudzić i maczać w niej trufle, pomagając sobie widelcem (najlepiej to robić pojedynczo, aby trufle nie zdążyły rozpuścić się w gorącej polewie).

Opcjonalnie można wcześniej utemperować czekoladę, a gotowe trufle przyozdobić np. białą czekoladą czy cukrową posypką. Smacznego!

Przepis pochodzi z witryny sallysbakingaddiction.com


2 komentarze: