MAGDALENKI CZEKOLADOWE
Składniki na 46 magdalenek:
4 małe jajka (lub 3 duże)
100g gorzkiej czekolady
120g masła
¾ szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
⅔ szklanki cukru
szczypta soli
¼ szklanki kakao (niesłodzonego)
łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać i wymieszać. Jajka zmiksować, aż osiągną jednolitą konsystencję (ok. 3 minuty na wysokich obrotach miksera), następnie dodać cukier i miksować dalej, aż masa będzie bielsza (ok. 4 minuty, znowu na wysokich obrotach). Potem dodać mieszankę mączną, delikatnie wymieszać, a na koniec dolać czekoladę z masłem i znów wymieszać. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę (autor przepisu podaje, że ciasto może czekać nawet dwa dni).
Natłuszczone foremki wypełnione ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C (dwie grzałki) na 6 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 7 minut.
Magdalenki to świetne ciasteczka do kawy – mięciutkie, lekkie i mocno czekoladowe. A w dodatku bardzo lubię ich kształt :)
Wybaczcie podanie ilości składników w szklankach – staram się tego unikać, bo to dość niekonkretne, ale zapomniałam zważyć mąkę i tak już zostało ;)
wyglądają smakowicie! :) fajna, czekoladowa wersja!
OdpowiedzUsuń