czwartek, 26 września 2013

Ciasteczka samoa


Ostatnio po upieczeniu tortu (klik) nie miałam większej ochoty na robienie ciasta, więc padło na ciasteczka ;) Jeśli połączenie krówek i kokosa wydaje się świetnym pomysłem…

CIASTECZKA SAMOA

Składniki na 25-30 małych ciasteczek:
60g masła
90g cukru
120g mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
Łyżka mleka

Dodatkowo:
200g krówek
140g wiórków kokosowych
1 i ½ łyżki mleka
Szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, następnie stopniowo wmieszać do masy maślanej. Na koniec dodać mleko, a gotowe ciasto wstawić na minimum godzinę do lodówki. Rozwałkować podsypując mąką, piec w temperaturze 180°C (dwie grzałki) przez 10-15 minut (wciąż będą blade). Wystudzić.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, a krówki z mlekiem i solą rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z wiórkami i wyłożyć  gorącą masę na ciasteczka, lekko dociskając, żeby się przykleiła (jeśli masa wystygnie na tyle, że nie będzie chciała się przykleić, można ją podgrzać nawet w mikrofalówce ;)). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Same ciasteczka są kruche i mocno maślane, natomiast kokos i krówki mówią same za siebie ;)
Przepis pochodzi z tej strony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz