poniedziałek, 30 grudnia 2013

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą


Czy czasami macie dosyć mięsa? Mi zdarza się to baaardzo rzadko, jestem zdecydowanym mięsożercą, ale czasami rzeczywiście nie mam ochoty na żadnego kotleta. Wtedy na obiad często jem makaron w wegetariańskiej wersji – sami zobaczcie :)

SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

Składniki:
Makaron spaghetti
Ser pleśniowy, najlepiej gorgonzola (lub podobny)
Szpinak – mrożony lub świeże liście
Masło
Śmietana (na porcję – 2 łyżki)
Pieprz
Czosnek (świeżo wyciśnięty)
Tarty parmezan (opcjonalnie)

Na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem i pieprzem, dodać śmietanę. Do tego dorzucić świeżo ugotowany makaron, wymieszać i dodać pokruszony ser. Przed  podaniem można posypać makaron parmezanem.

2 komentarze:

  1. Ha i tu się mylisz autorze przepisu! Powyższe nie jest daniem wegetariańskim. Gorgonzola to nie jest wegetariański ser i zawiera podpuszczkę pochodzenia zwierzęcego. Warto najpierw poczytac, później upubliczniac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam "ser pleśniowy, NAJLEPIEJ gorgonzola", która rzeczywiście nie jest wegetariańska, ale inne sery - z podpuszczką wegetariańską - też się nadadzą. Gorgonzola jest propozycją, bo według mnie ma odpowiednią ostrość i smak do takiego dania :)

      Usuń