środa, 25 czerwca 2014

Formidable!

Coq au vin to jedno z najsłynniejszych francuskich dań. Swoją popularność szczególnie zawdzięcza Julii Child – przyrządzała je w - już słynnym - programie „The French Chef”. Ale niektórzy wskazują, że coq au vin ma swoje korzenie w starożytnej Galii lub na dworze Juliusza Cezara.
Francuska nazwa może nieco odstraszać niedoświadczonych kucharzy, ale danie wcale nie wymaga szczególnych umiejętności – najtrudniejsze jest czekanie na końcowy efekt ;) Co prawda wygląd nie zachęca do jedzenia, ale smak jest naprawdę świetny :)


COQ AU VIN

Składniki:
Kilogram elementów z kurczaka (u mnie udka)
200g wędzonego boczku
3 młode cebulki
200g pieczarek
marchewka
250ml bulionu drobiowego
½ l czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki suszonego tymianku
½ pęczka natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
Liść laurowy
olej
sól
pieprz
mąka

Rozgrzać olej na głębokiej patelni i kolejno podsmażać boczek pokrojony w kostkę, pieczarki, marchewkę i cebulki. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni położyć masło i podsmażyć posolone, popieprzone i oprószone mąką elementy kurczaka. Zalać kurczaka bulionem i winem, dorzucić podsmażone wcześniej składniki i przyprawy (czosnek w całości). Dusić przez półtorej, dwie godziny, aż miękkie mięso będzie odchodzić od kości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz