wtorek, 3 czerwca 2014

Prosto i szybko


Owoce z dna łubianki lub te dwudniowe nigdy nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem. Dlatego dobrze je wykorzystać do słodkich wypieków, wtedy wygląd przestaje mieć znaczenie, a pyszny smak pozostaje :) Dzisiaj przedstawiam Wam prosty pomysł na np. truskawki, ale dobre będą inne jagodowe owoce czy rabarbar. Sami zobaczcie :)

CRUMBLE (KRUSZONKA) Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
Garstka truskawek - umytych i pokrojonych na małe kawałki
60g masła
4 łyżki cukru
3-4 łyżki mąki

Masło, cukier i mąkę wymieszać, powstałymi okruszkami posypać owoce włożone do foremki (użyłam silikonowej foremki do tartaletki). Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Można jeść na ciepło lub na zimno :)

Przepis dołączam do akcji:

Milion smaków truskawek

2 komentarze: