piątek, 27 czerwca 2014

Znowu...


Tak, wiem, jestem już nudnawa z tymi truskawkami. Ale te owoce mi się po prostu nie nudzą i właśnie za truskawkami najbardziej tęsknię podczas zimy :) Dzisiaj przedstawiam Wam kolejne ciasto, które znacznie różni się od poprzedniego. Bardzo wilgotne, z drobnymi kawałkami truskawek, pokryte zastygającym kremem o lekko waniliowym smaku. Wypróbujcie :)


CIASTO TRUSKAWKOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWO-WANILIOWĄ

Składniki na formę o średnicy 18cm:
80g masła
150g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
2 jajka
180g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50ml mleka
150g truskawek


Dodatkowo (krem):
Opakowanie galaretki truskawkowej
Opakowanie serka waniliowego (150g)
100g truskawek

Masło utrzeć z cukrem i kolejno dodać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem dodawać do masy maślanej. Ciasto połączyć z drobno pokrojonymi truskawkami i wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Wystudzić.
Galaretkę zalać 500ml wody i wystudzić. Kiedy galaretka zacznie zastygać, wymieszać z serkiem i kawałkami truskawek, dobrze schłodzić i wyłożyć na ciasto (dobrze jest posłużyć się plastikową obręczą używaną do robienia sernika na zimno, można też użyć formy wcześniej użytej do pieczenia). Ciasto mocno schłodzić tak, aby masa zastygła.


1 komentarz: