środa, 25 marca 2015

Słodkie dachówki


Przepis na dzisiejsze ciastka już od dawna figurował w folderze "do zrobienia". W końcu zajrzałam do niego i stwierdziłam, że dziś jest ten dzień ;) Zupełnie niepotrzebnie zwlekałam: przygotowanie trwa tylko kilka minut, pieczenie niewiele dłużej, a ciastka wychodzą bardzo smaczne: kruche, leciutko ciągnące w środku i bardzo migdałowe, a ich uformowanie wcale nie jest trudne. Warto wypróbować :)

DACHÓWKI MIGDAŁOWE

Składniki na ok. 30 ciastek:
6 białek
300g cukru pudru
105g masła
90g mąki pszennej
150g płatków migdałowych

Dodatkowo:
mleko

Masło rozpuścić i ostudzić. Białka lekko ubić (mikserem lub trzepaczką, tylko tyle, żeby lekko się napowietrzyły; można nawet pominąć ten krok), wymieszać z cukrem, mąką i masłem. Na koniec dodać lekko pokruszone płatki i delikatnie wymieszać. Łyżką umoczoną w mleku nabierać porcje ciasta i rozpłaszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach). Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na chwilę odstawić, ale jeszcze gorące ciastka położyć na wałku lub butelce i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz