niedziela, 29 marca 2015

Słodko-słony


Dziś pyszne ciasto dla osób lubiących nietypowe połączenia. Nadchodziła wyjątkowa okazja i nie wiedziałam, co upiec. Inspiracja przyszła do mnie sama - zastanawiając się co i jak podać, podjadałam masło orzechowe z kawałkami mlecznej czekolady pomyślałam:"A może tort o smaku słodko-słonym? Czemu nie?!"

BROWNIE Z KREMEM Z MASŁA ORZECHOWEGO I KARMELEM

Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
Ciasto:
200g gorzkiej czekolady
135g masła
¾ szklanki cukru brązowego
3 jajka
80 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem:
220g sera mascarpone
160g masła orzechowego
Karmel:
¼ szklanki wody
150g drobnego cukru
1/3 szklanki śmietanki 30 %

Do dekoracji:
200g solonych orzeszków ziemnych

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy posiekaną czekoladę i również rozpuszczamy. Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy czekoladową masę. Mieszamy jajka z cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy około 30 minut. Ciasto studzimy.
Składniki na krem (mascarpone i masło orzechowe) dokładnie mieszamy. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy do osiągnięcia przez syrop koloru złocisto – bursztynowego. W czasie gotowania syropu nie mieszamy, możemy czasami „potrząsnąć” rondelkiem. Zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy śmietankę. Mieszamy aż karmel rozpuści się w śmietance. Zostawiamy do zgęstnienia.
Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni.
Po wystygnięciu wszystkich części ciasta, przystępujemy do jego złożenia. Na brownie nakładamy krem i rozsmarowujemy, przykrywamy warstwą uprażonych orzechów i polewamy karmelem. Gotowe!

Przepis zaczerpnięty z www.mojewypieki.com/

3 komentarze: