czwartek, 12 marca 2015

Kaeng khiao wan


W jednej z moich ulubionych, azjatyckich knajpek podają wyśmienite tajskie curry. Żółte, czerwone, zielone, z krewetkami, kurczakiem, kaczką… Po prostu każde. Zastanawiałam się czy mogę zrobić coś równie smacznego w domu. W celu rozwiązania tej zagadki - zapraszam do przepisu - spróbujcie i oceńcie sami… Warto ;)

TAJSKIE, ZIELONE CURRY Z KURCZAKA

Składniki:
½ kg piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
6 dużych pieczarek
400 ml mleka kokosowego (gęstego)
sok i otarta skórka z 1 limonki
4 łyżki oleju
sos rybny, cukier, sól- do smaku

Pasta curry:
1 cebula
3 źdźbła trawy cytrynowej
3 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
3 papryczki pepperoni zielone
1 pęczek kolendry
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczka soli

Składniki na pastę (po przygotowaniu – umyciu, obraniu) miksujemy na gładką masę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, a paprykę w paski. W woku (lub na głębokiej patelni) rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez 1 minutę przygotowaną wcześniej pastę curry. Do podsmażonej pasty dodajemy mleko kokosowe i pokrojone mięso – zagotowujemy i dusimy przez kolejne 5 minut. Do mieszanki dodajemy warzywa, skórkę i sok z limonki i jeszcze chwilę gotujemy – po przygotowaniu papryka powinna być chrupiąca. Doprawiamy do smaku sporą ilością sosu rybnego (ja dodałam około 4-5 łyżek), odrobiną soli i cukru. Podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.



Przepis dodaję do akcji:

Zielono mi!

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz