sobota, 20 czerwca 2015

Do smarowania


Dziś przepis na dwie pyszne pasty, które sprawdzą się zarówno na przyjęciach, jak i codziennych śniadaniach. Ja swoje podałam gościom z chlebkami chapati klik i naan klik, a resztki następnego dnia zjedliśmy ze zwykłą bułką – oba rozwiązania były bardzo smaczne!

POMIDOROWA PASTA  DO KANAPEK NA DWA SPOSOBY

Składniki:

I przepis – pasta z makrelą:
1 wędzona makrela
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki sera feta
1 łyżeczja sosu Worcestershire
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku

Rybę należy obrać ze skóry i wyjąć ości. Następnie połączyć z resztą składników i zblendować. Pasta najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.

Przepis zaczerpnięty z burczymiwbrzuchu.pl

II przepis – pasta z suszonymi pomidorami i oliwkami
80 g suszonych pomidorów
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (zalewy ze słoika)
80 g czarnych oliwek
4 pomidory
6 kaparów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru (płaska)
1 łyżeczka oregano
8 listków świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku

Pomidory (świeże i suszone) kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z pozostałymi składnikami. Powstałą pastę przekładamy na sitko i odsączamy. Podajemy schłodzoną.

Przepis zaczerpnięty basjulowepasje.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz