poniedziałek, 4 lipca 2016

Fasolka z masłem orzechowym

Lubię nietypowe połączenia i zaskakujące smaki. Tym razem zainspirował mnie Gordon Ramsay, który do azjatyckiego curry podał fasolkę szparagową z masłem orzechowym. Chociaż początkowo trochę obawiałam się tego dziwnego sosu, muszę przyznać, że jest obłędny! Tak dobrego dodatku do dania dawno nie jadłam. Skuście się, naprawdę warto!

FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:
350-400 g zielonej fasolki szparagowej
2 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki białego octu winnego
1 łyżka wody
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chili
sól
olej

Fasolkę oczyszczamy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Masło orzechowe mieszamy z cukrem, sosem sojowym, octem i wodą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy pokrojone w plasterki czosnek i papryczkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy fasolkę i sos z masła orzechowego, mieszamy aż sos dokładnie pokryje fasolkę. Taka fasolka idealnie pasuje do wszelkich dań przyrządzonych na modłę azjatycką, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs z grilla.

2 komentarze: