środa, 17 sierpnia 2016

Bolo de banana

O ile amerykańskie odwrócone ciasto z ananasami jest znane niemal wszystkim, o tyle brazylijska wersja z bananami nie zdobyła aż takiej popularności. Na fali Igrzysk Olimpijskich w Rio de Janeiro postanowiłam sięgnąć po właśnie ten przepis - warstwa karmelu, banany, a do tego proste ciasto. Najlepiej będzie smakowało w towarzystwie lodów :)

BOLO DE BANANA - ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE

Składniki:
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
115g masła
200g cukru
2 duże jajka (rozdzielone)
120ml mleka

Dodatkowo:
3 łyżki masła
160g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 duże, dojrzałe banany

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mikserem ubić masło z cukrem, następnie kolejno dodać żółtka, wciąż ubijając. Potem na zmianę dodawać mąkę oraz mleko, cały czas miksując.
Brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i masło umieścić w małym garnuszku i podgrzewać do połączenia składników i rozpuszczenia cukru, najlepiej nie mieszając. Gorący karmel wlać do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy o średnicy 22 cm, na wierzch położyć plasterki bananów.
Pozostałe dwa białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Powstałą masę wylać na banany z karmelem i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce, po kilkunastu minutach wyjąć z formy, wcześniej przejeżdżając po krawędzi formy ostrym nożem.

Źródło przepisu: http://www.frombraziltoyou.org


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz