poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Spaghetti na zimno


Kiedy byłam mniejsza, to była moja ulubiona sałatka. Ostatnio przypomniałam sobie o niej i smakuje mi zupełnie jak za dawnych czasów ;) Duużo makaronu (który uwielbiam pod każdą postacią), kilka dodatków i lekko ostry sos - spróbujcie! :)

SPAGHETTI NA ZIMNO

Składniki:
Paczka spaghetti
2-3 pomidory
25 dag szynki
pęczek koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
garść liści bazylii
pęczek dymki
300ml majonezu
300-400g ostrego ketchupu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz - do smaku

Makaron ugotować al dente i ostudzić. Pomidory pokroić w niezbyt drobną kostkę, szynkę w słupki, zioła i dymkę posiekać. Majonez, ketchup, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać w mniejszym naczyniu. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce.

2 komentarze:

  1. Dlaczego nie. Można wziąć na lunch do pracy i nie trzeba podgrzewać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Sprawdza się też doskonale na imprezach czy grillu!

      Usuń