wtorek, 23 sierpnia 2016

Risotto, kurki, parmezan

Lubicie kurki? W domu mam prawdziwego fana pieprzników jadalnych (gdyby ktoś nie wiedział, to tak - kurka = pieprznik jadalny), który od początku sezonu grzybowego suszy mi głowę, żebym coś z nich przygotowała. Kupiłam ryż do risotto oraz wspomniane grzybki, zalałam wrzątkiem kostki rosołowe (poszłam na totalną łatwiznę, niczym królowa brytyjskiej kuchni Nigella Lawson) i przystąpiłam do gotowania. Proste i przyjemne danie, w sam raz na przystawkę lub danie główne. Smacznego!

RISOTTO Z KURKAMI

Składniki na ok. 4 porcje:
300 g ryżu arborio (do risotto)
200 g kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
3 łyżki śmietany
3 łyżki startego parmezanu
kilka listków bazylii
parmezan do podania

Kurki oczyszczamy. Większe grzyby kroimy, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. Bulion zagotowujemy i zestawiamy z ognia, w przypadku gdy nie mamy czasu lub ochoty na przygotowanie prawdziwego bulionu wystarczy nam ten z kostki rosołowej (na 1 litr wody 2 kostki rosołowe). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem, odrobinę solimy, dodajemy suchy ryż i podsmażamy 2 minuty, na średnim ogniu - tak żeby ryż się nie przypalił. Dodajemy grzyby i smażymy kolejną minutę, dwie. Po dodaniu ryżu mieszamy bardzo delikatnie, tak żeby nie uszkodzić struktury ziarenek. Dodajemy 3 chochle bulionu i gotujemy, aż ryż wchłodnie płyn, następnie dodajemy kolejne porcje bulionu - po 1-2 chochle, robimy tak, aż ryż będzie odpowiednio miękki (ryż na risotto podajemy al dente). Podczas gotowania co jakis czas mieszamy risotto, po dodaniu bulionu najlepej robić to poprzez ruszanie i potrząsanie patelnią. Wbrew temu co możemy znaleźć na wielu stronach z przepisami na risotto, nie powinniśmy go mocno mieszać, ani robić tego przez cały czas gotowania - w ten sposób uszkodzimy ryż, a zamiast prawdziwego risotto dostaniemy papkę ryżową. Gdy ryż uzyska właściwą konsystencję dodajemy starty parmezan i śmietanę, sól i pieprz do smaku i mieszamy, jeszcze chwilkę podgrzewając.Zdejmujemy risotto z ognia i posypujemy posiekaną bazylią. I gotowe, możemy podać dodatkowy parmezan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz