czwartek, 15 grudnia 2016

Babeczki melasowe z kremem karmelowym


Buszując po internecie trafiłam na piękne zdjęcie babeczek i tortu z kremem. Łapczywie rzuciłam się do czytania przepisu i już wiedziałam, co zagości w najbliższym czasie w mojej kuchni. Pyszne babeczki o smaku melasy, a do tego krem, który mi najbardziej przypomina cukierki Werther's Original. Ostrzegam, że krem jest przesłodki i dla niektórych może być go za dużo, więc jeżeli wolicie mniej cukierkowe przysmaki to proponuję zrobić go z połowy składników i nie tak obficie nałożyć na każdą babeczkę :)

BABECZKI MELASOWE Z KREMEM KARMELOWYM

Składniki na 12 babeczek:
Na babeczki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki utartych goździków
1 szczypta soli
3/4 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
110 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki melasy
2 jajka

Na krem:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
220 g mascarpone
250 g kremowego serka
220 g masła
2 szklanki cukru pudru
12 pierniczków do dekoracji

Babeczki: Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy ze sobą. W drugiej misce mieszamy gorącą wodę z sodą oczyszczoną. W trzeciej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodajemy melasę, mączną mieszankę i wodę z sodą, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Masę przelewamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami,do 3/4 wysokości. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 -25 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 20 minut i jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek i studzimy, najlepiej na kratce.
Krem: Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier rozpuści się i zbrązowieje, zdejmujemy go z ognia i do gorącego dodajemy do niego 2 łyżki masła (nie na raz) i mieszamy, masa zacznie bulgotać. Następnie powoli dodajemy śmietankę, masa prawdopodobnie się skawali, dlatego stawiamy garnek znowu na średnim ogniu i ją rozpuszczamy, a gdy będzie jednolita i gładka odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mascarpone z serkiem i miękkim masłem, dodajemy cukier puder oraz wystudzony sos karmelowy, mieszamy.
Babeczki ozdabiamy kremem oraz pierniczkami. Ja swoje babeczki przyozdobiłam piernikami z tego przepisu klik.
Przepis zaczerpnięty z: http://halfbakedharvest.com

2 komentarze: