niedziela, 8 marca 2015

Con pomodori





Przez jakiś czas nie przepadałam za suszonymi pomidorami. No i za oliwkami. Ogólnie rzecz biorąc zasób jedzenia, które mi nie smakuje szybko się kurczy i jeśli przyjdzie dzień, w którym stwierdzę, że "zjadłabym lukrecję" to będzie oznaczało, że osiągnęłam ten stan, w którym jem już wszystko ;) Wracając do tematu: ostatnio zrobiłam bułeczki z suszonymi pomidorami i wyszły przepysznie! Co prawda nie zapowiadało się (drożdże nie chciały współpracować), ale kiedy w końcu wyjęłam je z piekarnika to wiedziałam, że będzie dobrze :) Aromatyczne, puszyste i wyraźnie pomidorowe - spróbujcie sami :)

BUŁKI POMIDOROWE

Składniki (na 6 bułeczek):
250g mąki pszennej (użyłam uniwersalnej, ale chlebowa pewnie byłaby lepsza) + łyżka do rozczynu
ok. 200ml ciepłej wody
70ml ciepłego mleka
8-10g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
60g suszonych pomidorów
łyżka oleju (ze słoika z pomidorami)
Dodatkowo:
mleko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

Z drożdży, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z pozostałymi składnikami, na koniec dodając pomidory i olej (ciasto powinno być dość rzadkie). Odstawić na godzinę do ciepłego miejsca (ciasto przykryć czystą ściereczką). Uformować bułki (u mnie 6 małych) i znów odstawić pod przykryciem na pół godziny. Posmarować odrobiną mleka i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.


Opierałam się na przepisie z witryny mojewypieki.com


1 komentarz:

  1. Suszone pomidory to zdecydowanie moje smaki, te bułeczki muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń