czwartek, 2 kwietnia 2015

Niezawodny


Szukacie przepisu na prosty, bezstresowy (a co jak nie urośnie? a jak wyjdzie zakalec? a jak nie będzie smakował?), świąteczny wypiek? Oto on :) Banalny w przygotowaniu mazurek z kajmakiem i dużą ilością Waszych ulubionych bakalii. To nie może nie smakować :)

MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki (na dwa mazurki):
Ciasto:
190g mąki
3 żółtka
60g cukru pudru
250g margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
puszka mleka skondensowanego
bakalie - najróżniejsze

Przygotować kajmak: puszkę mleka skondensowanego (nie otwierać!) włożyć do rondelka, nalać wodę (większość puszki musi być zanurzona) i gotować przez ok. 3 godziny. Po tym czasie ostudzić puszkę (można otworzyć dopiero wtedy, gdy będzie co najmniej letnia, a najlepiej - w temperaturze pokojowej).
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty i piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu posmarować kajmakiem i udekorować bakaliami :)



Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: