poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pudding yorkshire z pastą z wędzonego pstrąga z chrzanem


Oglądanie programów kulinarnych w okresie przedświątecznym to prawdziwa uczta i przyjemność dla takich maniaków jak ja. W ostatnim czasie, jeżeli ktoś chce spędzić ze mną wieczór, musi również pogodzić się ze stałą obecnością Nigelli Lawson, Gordona Ramsaya i Jamiego Olivera. Ten ostatni podsunął mi ostatnio przepis na pudding yorkshire z pastą rybną, który - uwierzcie mi - jest naprawdę godny polecenia. Świeże pieczywko z wyrazistą pastą o smaku wędzonej ryby, chrzanu i cytryny - prawdziwa rozkosz!

PUDDING YORKSHIRE Z PASTĄ Z WĘDZONEGO PSTRĄGA Z CHRZANEM

Składniki na ok. 12 sztuk:
Pudding:
4 jajka
mleko - proporcje podane niżej
mąka - proporcje podane niżej
sól 
pieprz
olej

Pasta z wędzonego pstrąga:
250 g kremowego serka typu philadelphia 
2 łyżki mleka
250 g wędzonego pstrąga
1/3 pęczka szczypiorku
1/2 cytryny
2 łyżeczki chrzanu (jeżeli używacie świeżego to mniej)
sól
pieprz

Pudding: Do naczynia z miarką wbijamy jajka, zapamiętujemy ich ilości i przelewamy do dużej miski. Do naczynia z miarką nalewamy mleka - taką samą ilość, co jajek. Wlewamy mleko do miski z jajkami, a następnie w ten sam sposób odmierzamy ilość mąki, dodajemy mąkę do jajek i mleka. Masę przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, starając się jak najbardziej napowietrzyć masę. Foremki do muffinek smarujemy olejem rzepakowym, a dodatkowo nalewamy do każdej trochę oleju, tak żeby na dnie powstała warstwa około 1/2 cm. Wstawiamy formę z olejem do piekarnika i rozgrzewamy do 200 stopni. Wyjmujemy rozgrzaną formę z piekarnika i nalewamy do niej ciasta, do połowy wysokości foremek. Ciasto zacznie się smażyć, wstawiamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż puddingi wyrosną i zrumienią się. Na ostatnie minuty można włączyć termoobieg.
Pasta: Serek mieszamy z mlekiem, sokiem z połowy cytryny, chrzanem i pokrojonym szczypiorkiem, przyprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, ryba będzie słona). Rybę dzielimy na dość duże płatki, delikatnie mieszamy z resztą pasty. Podajemy z gorącym puddingiem. 

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń