Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
środa, 21 grudnia 2016
Ryba po grecku
UWAGA, UWAGA! Najważniejszy przepis moich domowych Świąt właśnie wjeżdża na bloga. Ryba po grecku z przepisu mojej mamy jest absolutnie fantastyczna, a święta bez niej z całą pewnością musiałyby zostać odwołane :) Każdego roku gości na wigilijnym stole, nie tylko w rodzinnym domu, ale również w pracy i na świątecznych kolacjach ze znajomymi. I uwierzcie mi, że wszyscy się o nią upominają. Nie będę się już dłużej nad nią rozwodzić, chociaż mógłbym pisać całe poematy - powiem prosto - przygotujcie i smacznego!
RYBA PO GRECKU
Składniki na dużą salaterkę:
1 kg mrożonego mintaja (filety)
1 jajko
bułka tarta
1 włoszczyzna
2 cebule
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka lubczyku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy (duży)
1 kostka rosołowa
ok. 1 szklanki wody
sól
pieprz
cukier
olej
Ryba: Mintaja rozmrażamy, każdy filet kroimy na 3 części i solimy. Obtaczamy w jajku, a następnie bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju (rybę kładziemy na gorący olej, warstwa oleju powinna być na tyle gruba, żeby sięgać przynajmniej do połowy ryby). Smażymy na złoto z każdej strony, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Sos: Warzywa z włoszczyzny obieramy i myjemy, cebulę obieramy. Cebulę i pora kroimy kostkę lub ćwierć-plasterki (kroimy na pół, potem znowu na pół i w plasterki). Resztę warzyw ścieramy na grubej tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, a gdy się rozgrzeje dodajemy cebulę i pora, podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy resztę warzyw i wszystko razem smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie do warzyw dodajemy wodę, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Woda nie ma przykrywać warzyw, jej poziom ma sięgać do około 1 cm pod linią warzyw. Wszystko razem dusimy, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zaczną mięknąć sos doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i cukrem, a następnie dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut. Pod koniec duszenia warzywa mają być całkowicie miękkie, ale mają się nie rozpadać, czas przybliżony to w sumie około 20 minut, jednakże wszystko zależy od konkretnych warzyw.
Na dno dużej miski nakładamy warstwę sosu, następnie układamy rybę (pierwsza warstwa sosu powinna być cienka, następne powinny mieć około 1,5 cm) i tak na zmianę do samego końca. Składniki najlepiej układać, gdy są jeszcze gorące. Gotową rybę po grecku odstawiamy do ostygnięcia i podajemy na zimno.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziś pomyślałam o Wigilii i od razu mi na myśl nasunęła się zdrowa rybka mojej mamy. Kocham rybę po grecku!
OdpowiedzUsuń