Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
piątek, 11 kwietnia 2014
Ciasto marchewkowe
Marchewkę powinno się spożywać w towarzystwie tłuszczu, w celu lepszego wchłonięcia witaminy A (retinolu), zawartej w tym pysznym, chrupiącym warzywie (uwaga, biol-chem się popisuje). Zawsze można dodać jeszcze kilka składników i jakoś z sałatki tworzy się ciasto :P Banalne w wykonaniu, lekko piernikowe w smaku i naprawdę pyszne ;) co tu dużo opowiadać, pewnie duża część z Was zna ten smak, a kto jeszcze nie – niech koniecznie spróbuje! :)
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki na formę o średnicy 20cm:
2 duże marchewki
220g cukru
200g mąki
180ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
Marchewkę zetrzeć na tarce (nie ma większej różnicy, czy na dużych czy małych oczkach) i wymieszać z cukrem. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą, dodać marchewkę. Jajka roztrzepać, dodać do masy marchewkowej i dolać olej. Dokładnie wymieszać, wlać do natłuszczonej formy i piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz