piątek, 11 kwietnia 2014

Prawie sałatka


Marchewkę powinno się spożywać w towarzystwie tłuszczu, w celu lepszego wchłonięcia witaminy A (retinolu), zawartej w tym pysznym, chrupiącym warzywie (uwaga, biol-chem się popisuje). Zawsze można dodać jeszcze kilka składników i jakoś z sałatki tworzy się ciasto :P Banalne w wykonaniu, lekko piernikowe w smaku i naprawdę pyszne ;) co tu dużo opowiadać, pewnie duża część z Was zna ten smak, a kto jeszcze nie – niech koniecznie spróbuje! :)

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki na formę o średnicy 20cm:
2 duże marchewki
220g cukru
200g mąki
180ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej

Marchewkę zetrzeć na tarce (nie ma większej różnicy, czy na dużych czy małych oczkach) i wymieszać z cukrem. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą, dodać marchewkę. Jajka roztrzepać, dodać do masy marchewkowej i dolać olej. Dokładnie wymieszać, wlać do natłuszczonej formy i piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.
Przepis dołączam do akcji:
Marchew w roli głównej 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz