czwartek, 17 kwietnia 2014

Śniadaniowy sernik


Kiedy u Cukrowej Wróżki zobaczyłam przepis na ten sernik, nie mogłam się oprzeć, szczególnie że wciąż poszukuję ciast na tegoroczną Wielkanoc. Ten przysmak jest wyjątkowy, bo jeden ze składników stanowią pyszne, karmelizowane płatki kukurydziane, których zapachowi i smakowi nie można się oprzeć. Z pewnością jeszcze kiedyś je wykorzystam :)


SERNIK Z KARMELIZOWANYMI PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI

Składniki na blachę 25x35cm:
140g płatków kukurydzianych
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
90g masła


Dodatkowo (spód):
2 szklanki mąki
200g masła
½  szklanki cukru
szczypta soli


I jeszcze (masa):
600g twarogu sernikowego (użyłabym więcej, nawet 1kg)
szklanka cukru
2 jajka (jak więcej twarogu, to i więcej jajek – 3 :))

Masło (z pierwszej części składników) roztopić, wymieszać cukier, sól i mleko w proszku. Lekko pokruszyć płatki, dodać do nich stopione masło wymieszane z suchymi składnikami. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, piec w temperaturze 140°C przez około 30 minut. Wystudzić. 



Spód: Masło utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i połowę karmelizowanych płatków. Miksować do powstania okruchów, wgnieść je w formę (wyłożoną papierem do pieczenia).
Masa: Utrzeć twaróg z cukrem, dodać jajka i drugą połowę płatków. Wyłożyć na przygotowany spód.
Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C (ja dodatkowe 10 piekłam na samej dolnej grzałce, żeby spód się ładnie zrumienił)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz