poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Tarta: kakao, biała czekolada, maliny.


Czy jest ktoś, kto nie lubi owocowych tart? Nawet, jak wskażecie kogoś konkretnego to nie uwierzę ;) Miałam dobrą okazję, więc postanowiłam przygotować ten pyszny wypiek, prosty w wykonaniu a jednocześnie naprawdę pyszny. W końcu połączenie kakao, białej czekolady i malin nie może być złe ;)
PS: Matko, matko, setny post! <3

TARTA KAKAOWA Z KREMEM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Składniki:
200g mąki
3 łyżki kakao
2 żółtka
130g zimnego masła
70g cukru pudru


Dodatkowo:
370-500g mascarpone (zależnie od tego, czy lubicie jak jest dużo kremu czy bardzo dużo ;))
200g białej czekolady
garść malin (użyłam mrożonych)
łyżeczka rumu

Pierwsze składniki zagnieść szybko na ciasto i włożyć je na minimum 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tarty i piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mascarpone. Maliny zagotować z rumem i też ostudzić, lekko przemieszać z kremem, wyłożyć na spód tarty. Koniec :)


Kaloryczność na 400g mascarpone :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz