BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I SOSEM Z PORTO I DAKTYLAMI
Składniki na 12 sztuk:
3 dojrzałe banany
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 ml oliwy
3 jajka
12 śliwek węgierek
Sos:
100 ml porto
20 ml wody
50 g suszonych daktyli
1 łyżeczka cynamonu
Do podania:
kwaśna śmietana
orzechy włoskie
Wszystkie składniki na babeczki, oprócz śliwek miksujemy na gładką masę (np w blenderze), masę przelewamy do foremek wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości foremek. Na każdą babeczkę nakładamy po jednej wypestkowanej i przekrojonej na pół lub na cztery śliwce - możemy użyć mrożonych, nie rozmrażamy ich przed pieczeniem. Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na 20 minut - pieczemy do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Do małego garnuszka wsypujemy daktyle, zalewamy porto i wodą, dodajemy cynamon, odstawiamy na 10-15 minut. Następnie gotujemy całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając około 15 minut. Blendujemy na gładką masę, jeżeli będzie bardzo gęsta dodajemy trochę wody.
Babeczki podajemy polane daktylowym sosem, kwaśną śmietaną i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis inspirowany przepisem z http://kukbuk.com.pl
Cudowna propozycja babeczek :) Uwielbiam
OdpowiedzUsuńBabeczki robią furorę :D
Usuń