piątek, 25 listopada 2016

Zupa jabłkowo-ziemniaczana z kaczką


Niedzielne obiady to okazja na ugotowanie czegoś "bardziej". Tym razem doszło do połączenia kaczki z jabłkiem, co jest znanym i lubianym połączeniem. Tutaj w zupełnie innym wydaniu: gęsta, kremowa zupa z wyraźnym aromatem jabłka, a do tego różowa pierś kaczki. Spróbujcie sami, czy to stare połączenie w nowej wersji Wam się spodoba :)

ZUPA  JABŁKOWO-ZIEMNIACZANA Z KACZKĄ

Składniki:

2 łyżki masła
700g ziemniaków
3 jabłka (kwaśne)
pierś kaczki (ze skórą)
200ml kremówki
750ml bulionu warzywnego
sok z cytryny
łyżeczka skórki z pomarańczy
majeranek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dorzucić obrane i pokrojone na duże kawałki ziemniaki i jedno jabłko (ze skórką, ale bez gniazda nasiennego). Obsmażyć je, dodać bulion i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować za pomocą blendera, dodać kremówkę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni usmażyć pierś kaczki (najpierw trzeba położyć mięso skórką do dołu, poczekać, aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi, obrócić i dosmażyć z drugiej strony, wszystko potrwa ok. 10 minut), następnie zawinąć ją w folię i pozwolić odpocząć.
Do tłuszczu wytopionego z kaczki dodać dużą szczyptę majeranku, dorzucić pokrojone w plasterki pozostałe jabłka (ze skórką), skropić sokiem z cytryny i obsmażyć, na koniec dodając startą skórkę pomarańczową. 
Zupę podawać dodając do każdej porcji jabłka i plasterki piersi kaczki.

Na podstawie przepisu z http://mojegotowanie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz