Dzisiaj pyszne, aromatyczne i bardzo soczyste klopsiki drobiowe ze smakowitym sosem pomidorowym - marokańska propozycja dla osób lubiących pulpety czy klopsy, które nie boją się próbować nowych smaków. Po próbie generalnej kuchni marokańskiej w postaci tażinu (przepis tutaj klik), przyszedł czas na coś innego, ale równie wyrazistego i chyba jeszcze bardziej egzotycznego, przez dodatek wędzonej papryki (którą możemy już bez problemu kupić w Polsce).
Na dodatek klopsiki są dietetyczne - z mięsa drobiowego i pieczone, a nie smażone. No nic tylko wcinać!
KLOPSIKI DROBIOWE PO MAROKAŃSKU
Składniki na 3-4 porcje:
Klopsiki:
600 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
Sos:
400 g pomidorów z puszki
1 cebula
3-4 plasterki świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki
350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
olej
Klopsiki: cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, połowę mięty siekamy, połowę rwiemy na mniejsze kawałki. Mięso mieszamy z cebulą, połową natki i posiekaną miętą oraz przeciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy niewielkie kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10-15 minut do schłodzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy pulpeciki i pieczemy około 25-30 minut
Sos: cebulę kroimy w drobną kostkę. Imbir ucieramy z czosnkiem i łyżeczką soli na gładką pastę. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i pastę imbirowo-czosnkową. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy kmin rzymski oraz wędzoną paprykę. Mieszamy i dodajemy pomidory oraz bulion. Doprawiamy cukrem i pieprzem i gotujemy, aż sos osiągnie odpowiednią gęstość. Dodajemy sól do smaku.
Upieczone pulpeciki układamy na sosie, posypujemy pozostałą częścią natki i mięty. Podajemy z ryżem, kuskusem lub chlebkiem pita. Niedługo na blogu zagości pyszna sałatka z kuskusem, wspaniale dopełniająca ten przepis.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i mamy nadzieję, że spróbujesz przepisu! I również pozdrawiamy :)
UsuńRewelacja,super smakuje z kaszą bulgur.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie trafione połączenie!
Usuń