poniedziałek, 21 listopada 2016

Sałatka z kuskusem


W ostatnim poście z przepisem na marokańskie klopsiki (przepis tutaj klik) obiecałam, że już wkrótce zaproponuję Wam przepis na jakiś pyszny dodatek do tego dania. To "wkrótce" nadeszło szybciej niż myślałam i już dzisiaj prezentuję przepyszną sałatkę z kuskusem, która idealnie dopełni każde danie o marokańskich, tureckich czy arabskich aromatach. Chrupiące warzywa, kwaśny sok z limonki, ostra papryczka oraz słodkie pestki granatu okazały się strzałem w dziesiątkę!

SAŁATKA Z KUSKUSEM

Składniki:
1 szklanka kuskusu
1/2 łyżeczki soli
wrzątek
1 średni ogórek zielony
1 cebula czerwona
1-2 pomidory
1- 2 zielone papryczki chili
1 ząbek czosnku
1/2 granatu
1/2 pęczka mięty
1/2 pęczka natki pietruszki
1 limonka
2-3 łyżki oliwy

Kuskus mieszamy w dużej misce z solą i zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody był wyższy od kuskusu o ok 1,5 cm i odstawiamy do momentu, w którym kuskus wchłonie całą wodę, wtedy próbujemy i gdyby był jeszcze twardy dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Następnie widelcem mieszamy kuskus, aby uzyskać sypką konsystencję. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórka zielonego myjemy, nie obieramy i kroimy w średnią kostkę, pomidora również myjemy i nie obieramy kroimy w drobną kostkę, a cebulę i czosnek (obrane ;)) w bardzo drobną. Miętę i natkę siekamy, zostawiając kilka listków mięty do dekoracji. Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i drobno siekamy. Przygotowujemy pestki granatu. Wszystkie składniki mieszamy z kuskusem, sałatkę doprawiamy sokiem z jednej limonki, dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę polewamy oliwą i ozdabiamy porwaną miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz