środa, 23 listopada 2016

Ciasto Kinder Country

Powiedzmy sobie szczerze: firma Ferrero przyniosła nam wiele pysznych słodyczy. Poza sztandarowym produktem czyli Nutellą, chyba najlepiej znane są produkty z linii Kinder, w tym jeden z moich ulubionych produktów - Kinder Country. Oblana czekoladą mleczna masa z chrupiącą pszenicą - chyba każdy kiedyś spróbował tej pysznej kombinacji. A skoro już jesteśmy dużymi dziećmi - czas na dużą wersję w postaci dziecinnie prostego ciasta :)

CIASTO KINDER COUNTRY

Składniki (na formę o średnicy 23cm):
250g ricotty
200g mlecznej czekolady
200g białej czekolady
400g kremówki
3 szklanki pszenicy w miodzie (takiej jak płatki Kangus) + trochę do posypania
150g herbatników

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), połowę kremówki ubić na sztywno, pod koniec dodając ricottę. Do śmietanki z serem dodać przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać, następnie dorzucić 3 szklanki pszenicy. Przełożyć do tortownicy i wyrównać. Ubić pozostałą śmietanę i dodać rozpuszczoną i przestudzoną mleczną czekoladę. Przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), przed podaniem posypać pozostałą pszenicą, lekko dociskając, żeby ziarna "zatopiły" się w masie.
W oparciu o przepis z http://mniammniam.com




6 komentarzy: