wtorek, 13 września 2016

Ciasto, śliwki, kruszonka

Skoro na targowych straganach królują śliwki - od renklod po węgierki - to czas upiec "Najłatwiejsze ciasto na świecie" - ciasto ze śliwkami. Jeżeli ktoś z Was w dzieciństwie nie szalał do tego przeboju Radiowych Nutek, to mam dobrą wiadomość - na to nigdy nie jest za późno! Włączcie YouTube, ustawcie odpowiednią głośność i do pieczenia!

PÓŁKRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki na formę 25 cm na 30 cm:
3 szklanki mąki
200 g masła
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 kg śliwek węgierek
cukier puder

Dodatkowo do kruszonki:
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru

Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Blachę smarujemy masłem, wykładamy formę 3/4 ciasta, pozostałą część ciasta odkładamy do lodówki. Na cieście układamy rozkrojone śliwki, z których wcześniej usuwamy pestki (nakrawamy śliwki na krzyż i rozkładamy). Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, dodajemy łyżkę mąki i zwykłego cukru i szybko zagniatamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na ciasto, równomiernie rozkładając kruszonkę. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.


2 komentarze:

  1. Super ciacho i jak smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje tak jak wygląda, a więc zapraszam do pieczenia :D

      Usuń