czwartek, 15 września 2016

Zupa krem z kurek z grzankami

W związku z tym, że jeszcze możemy dostać świeże kurki w sklepach (sama kupowałam wczoraj), prezentuję przepis na przepyszną zupę - krem. Gęsta, pachnąca, o delikatnym kurkowym smaku, wspaniale komponuje się z chrupiącymi grzankami o czosnkowym aromacie. Mi smakowała bardzo, podobnie jak domownikom. Korzystajcie ze świeżych kurek, bo zaraz ich nie będzie!

ZUPA KREM Z KUREK Z GRZANKAMI 

Składniki na ok. 5 -6 porcji:
Zupa:
350-400 g świeżych kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 średnia marchewka
1 średni korzeń pietruszki
3 średnie ziemniaki
700 ml bulionu (może być z kostki)
2 łyżki masła klarowanego
50 ml śmietanki kremówki
sól
pieprz
natka pietruszki

Grzanki:
bułka paryska lub bagietka (u mnie żytnia)
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
8 listków świeżej bazylii lub garstka natki pietruszki

Kurki oczyszczamy. Cebulę kroimy w pół-plasterki, resztę warzyw w dość drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej kurki oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, mieszamy i zostawiamy do duszenia na średnim ogniu na ok. 8-10 minut. Następnie do garnka wlewamy bulion i dodajemy resztę warzyw - marchew, pietruszkę i ziemniaki. Zupę gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy śmietankę, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Grzanki przygotowujemy pod koniec gotowania zupy. Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy posiekany/przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię lub natkę pietruszki, mieszamy. Bułkę kroimy w kromki, rozgrzewamy patelnię. Smarujemy jedną stronę kromek bułki oliwą z czosnkiem i bazylią, tą stroną kładziemy bułkę na rozgrzanej patelni i smażymy, na średnim ogniu, aż bułka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę i znowu czekamy na zrumienienie bułki. Gotowe!
Zupę podajemy z grzankami i posypaną posiekaną  natką pietruszki.
Przepis na zupę został zaczerpnięty z http://mirabelkowy.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz