Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
czwartek, 1 września 2016
Muffinki z borówkami
1 września to zawsze trudny dzień, w końcu to pierwszy dzień szkoły, koniec wakacji, pożegnanie swobody, spania do południa, krótkich spodenek i słonecznej pogody. Teraz czas na siedzenie w szkolnej ławce i odrabianie lekcji. W związku z tym, aby choć trochę ułatwić powrót do tego kieratu, proponuję upiec pyszne muffinki z borówkami - słodycz i smak lata - muszą pomóc!
MUFFINY Z BORÓWKAMI
Składniki na ok. 15 sztuk:
200 g borówek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
300 g mąki pszennej
2 jajka
80 drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
Borówki myjemy, osuszamy i wsypujemy do miski, posypując owoce mąką ziemniaczaną. Miską potrząsamy, aby owoce obtoczyły się w mące.
Miękkie masło, mąkę pszenną, jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko miksujemy na jednolitą masę. Do wymieszanej masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy, tak żeby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście.
Porcje ciasta z owocami nakładamy do foremek na muffinki (wyłożone papilotkami lub ew. posmarowane masłem), do 3/4 wysokości foremek. Foremki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu nasze muffinki wyjmujemy z formy i najlepiej ustawiamy na kratce do ostygnięcia, tak żeby nie zaparowały.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie muffinki na pewno osłodzą gorzki powrót do szkoły :)
OdpowiedzUsuń