sobota, 3 września 2016

Sernik z borówkami, bez pieczenia

Macie ochotę na coś pysznego? Lubicie ciasta bez pieczenia? A może byście przekąsili coś słodkiego z owocami? Tak?! No to proszę bardzo: dziś na blogu aksamitny sernik, z delikatną bitą śmietaną i kwaśno-słodką polewą z borówek. Bardzo efektowny deser, o wyśmienitym smaku. Zapraszam!

SERNIK Z BORÓWKAMI NA ZIMNO

Składniki na formę 22-24 cm:
Spód:
150 g ciastek owsianych lub innych (herbatniki typu digestive)
50 g masła

Masa serowa:
1/4 szklanki mleka
20 g żelatyny
340 g sera do sernika
250 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
250 g borówek

Polewa:
250 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
250 g borówek
2/3 szklanki dżemu jagodowego

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki i rozpuszczone masło blendujemy lub miksujemy w malakserze. Otrzymana masa ma przypominać w konsystencji mokry piasek. Przekładamy ciasteczka z masłem do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy łyżką (spód musi być równy), wkładamy na 30 minut do lodówki.
Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Ser, śmietankę, sok z cytryny i przesiany cukier puder miksujemy na jednolitą masę, dodajemy borówki i mieszamy. Do masy wlewamy mleko z żelatyną, miksujemy. Część borówek się rozpadnie, ale większość pozostanie w całości. Wylewamy masę serową na spód ciasteczkowy i odstawiamy sernik do lodówki - do zastygnięcia.
Dżem jagodowy podgrzewamy w garnuszku, tak żeby przyjął całkowicie płynną konsystencję, zalewamy nim borówki na polewę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy sernik się zetnie przystępujemy do robienia polewy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem. Wykładamy śmietanę na sernik, na śmietanę wykładamy borówki z dżemem, zostawiając 1 -1,5 cm wolnego brzegu. Chłodzimy całość.


2 komentarze: