wtorek, 27 września 2016

Makaron, krewetki, imbir i czosnek


Ostatnio prezentowane na blogu danie pochodziło z Chin, a więc przygotowując kolejny posiłek byłam mocno nastrojona na azjatyckie klimaty. Właśnie z tego powodu mogę Wam dziś zaproponować pyszny makaron z krewetkami. Dużo warzyw, smak imbiru, czosnku i sosu sojowego, a do tego jędrne, soczyste krewetki. Makaron po przygotowaniu warto odstawić na godzinę lub dwie i podać dopiero po ponownym odgrzaniu, wtedy jest po prostu obłędny.

MAKARON PO AZJATYCKU Z KREWETKAMI

Składniki na ok. 4 porcje:
250 g makaronu spaghetti
1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
300 g krewetek
250 g pieczarek
1 duża cukinia
1 czerwona papryka
1 marchewka
szczypiorek
olej kokosowy (może być również zwykły)

Sos:
1/3 szklanki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka sambal oelek
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka oleju sezamowego

Krewetki przygotowujemy do smażenia (obieramy, oczyszczamy). Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pieczarki kroimy w plasterki.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, w tym celu czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez wyciskarkę, a imbir ścieramy na drobnej tarce.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na głębokiej patelni, najlepiej woku, rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy krewetki i dwie łyżki sosu. Smażymy, co jakiś czas mieszając, do momentu w którym krewetki zróżowieją i będą gotowe do jedzenia, wtedy zdejmujemy je z patelni i odstawiamy. Na tą samą patelnię wrzucamy paprykę, cukinię i pieczarki i podsmażamy. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy marchew i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Następnie do warzyw dodajemy makaron, który polewamy pozostałym sosem i wodą z gotowania makaronu, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy krewetki, delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze. Przed podaniem danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz