Ogórkowa, rosół czy barszcz? Niee, moją ulubioną zupą zawsze była pomidorowa. Jeśli jednak nie macie ochoty na tradycyjną wersję, wypróbujcie ten przepis na gęstą, aromatyczną, lekko pikantną, arabską wariację na temat pomidorowej :)
ARABSKA ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ
Składniki:
1,5 kg pomidorów
50 ml przecieru pomidorowego
1,5 l bulionu warzywnego
100 g czerwonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka sambal oelek (pół, jeśli wolicie łagodniejsze potrawy)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonej kolendry
do podania: świeża kolendra, jogurt naturalny
Posiekaną cebulę i czosnek razem z garam masala i sambal oelek podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone pomidory, chwilę poddusić. Dodać przecier, bulion, soczewicę, cukier, suszoną kolendrę. Gotować, aż soczewica zmięknie. Podawać ze świeżą kolendrą i jogurtem.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam takie zupy!!
OdpowiedzUsuńp.s jaki ladny talerzyk
W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis!
Usuńi dziękuję :)