Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
poniedziałek, 19 września 2016
Migdały w cukrze, czyli hiszpańskie almendras garrapiñadas
Nadeszła jesień, a wraz z nią zakończenie filmowego sezonu ogórkowego! Już teraz w kinach możemy obejrzeć trzecią część przygód autorki słynnego pamiętnika, a niedługo będziemy mogli ponownie poczuć magię świata Harrego Pottera. Telewizyjne ramówki również nie zawodzą, rozpieszczając nas nowymi sezonami ulubionych seriali, programów i hitami filmowymi ostatnich lat. A do czego prowadzi nas ten temat? Oczywiście do kinowych przegryzek i pochrupajek! Dziś przepis na coś innego niż popcorn i nachos - hiszpańskie, chrupiące i słodkie migdały!
MIGDAŁY W CUKRZE
Składniki:
200 g migdałów w skórce
200 g cukru
200 ml wody
Opcjonalnie:
1 łyżka cukru z wanilią lub cynamonem
Migdały prażymy na suchej, gorącej patelni, od czasu do czasu mieszając, uważając żeby ich nie przypalić. Migdały zdejmujemy z patelni, gdy zaczną się rumienić. Do garnka wsypujemy uprażone migdały, cukier i wodę. Zagotowujemy na średnim ogniu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie na małym ogniu gotujemy migdały w syropie cukrowym, do momentu aż nadmiar syropu odparuje i powstanie dość gęsta masa. Wykładamy wtedy migdały na blachę (lub talerz) wyłożoną papierem do pieczenia. W tym momencie możemy je posypać dodatkowym cukrem z cynamonem lub wanilią, aby nadać im dodatkowy smak. Mieszamy jeszcze gorące migdały, tak aby równo wyschły.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz