poniedziałek, 19 września 2016

Migdały w cukrze, czyli hiszpańskie almendras garrapiñadas



Nadeszła jesień, a wraz z nią zakończenie filmowego sezonu ogórkowego! Już teraz w kinach możemy obejrzeć trzecią część przygód autorki słynnego pamiętnika, a niedługo będziemy mogli ponownie poczuć magię świata Harrego Pottera. Telewizyjne ramówki również nie zawodzą, rozpieszczając nas nowymi sezonami ulubionych seriali, programów i hitami filmowymi ostatnich lat. A do czego prowadzi nas ten temat? Oczywiście do kinowych przegryzek i pochrupajek! Dziś przepis na coś innego niż popcorn i nachos - hiszpańskie, chrupiące i słodkie migdały!

MIGDAŁY W CUKRZE

Składniki:
200 g migdałów w skórce
200 g cukru
200 ml wody

Opcjonalnie:
1 łyżka cukru z wanilią lub cynamonem

Migdały prażymy na suchej, gorącej patelni, od czasu do czasu mieszając, uważając żeby ich nie przypalić. Migdały zdejmujemy z patelni, gdy zaczną się rumienić. Do garnka wsypujemy uprażone migdały, cukier i wodę. Zagotowujemy na średnim ogniu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie na małym ogniu gotujemy migdały w syropie cukrowym, do momentu aż nadmiar syropu odparuje i powstanie dość gęsta masa. Wykładamy wtedy migdały na blachę (lub talerz) wyłożoną papierem do pieczenia. W tym momencie możemy je posypać dodatkowym cukrem z cynamonem lub wanilią, aby nadać im dodatkowy smak. Mieszamy jeszcze gorące migdały, tak aby równo wyschły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz