Dziś mamy co świętować - 100 000 wejść na bloga napawa nas dumą i z tej właśnie okazji zjemy po kawałku pysznego ciasta!
Uwierzcie mi, że dla wszystkich fanów czekolady mój dzisiejszy wypiek to nie lada gratka. Smakowite połączenie czekolady i migdałów, kruchy, wręcz chrupiący wierzch ciasta i przyjemny, słodki i wilgotny środek. Pyszny deser, podwieczorek lub też przekąska do kawy czy herbaty.
BABKA CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA
Składniki na małą babkę (można użyć dużej formy):
75 g gorzkiej czekolady
50 g płatków migdałowych
60 g cukru pudru
70 g masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
masło i mąka do obsypania formy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. 15 g cukru pudru mielimy z wystudzonymi migdałami na mąkę. Pozostały cukier puder ucieramy z masłem, dodajemy dwa żółtka i ucieramy dalej. Do mieszanki dodajemy rozpuszczoną czekoladę i migdały z cukrem, dokładnie mieszamy.W oddzielnej miseczce ubijamy 1 białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy porcjami pianę do czekoladowo-migdałowej mieszanki i bardzo delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na babkę, którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut - patyczek nie może być oblepiony ciastem, ale nie będzie też całkowicie suchy, będą na nim zostawać kawałki migdałów. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z formy, a po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz