środa, 19 października 2016

Babka czekoladowo-migdałowa

Dziś mamy co świętować - 100 000 wejść na bloga napawa nas dumą i z tej właśnie okazji zjemy po kawałku pysznego ciasta!
Uwierzcie mi, że dla wszystkich fanów czekolady mój dzisiejszy wypiek to nie lada gratka. Smakowite połączenie czekolady i migdałów, kruchy, wręcz chrupiący wierzch ciasta i przyjemny, słodki i wilgotny środek. Pyszny deser, podwieczorek lub też przekąska do kawy czy herbaty.

BABKA CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA

Składniki na małą babkę (można użyć dużej formy):
75 g gorzkiej czekolady
50 g płatków migdałowych
60 g cukru pudru
70 g masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
masło i mąka do obsypania formy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. 15 g cukru pudru mielimy z wystudzonymi migdałami na mąkę. Pozostały cukier puder ucieramy z masłem, dodajemy dwa żółtka i ucieramy dalej. Do mieszanki dodajemy rozpuszczoną czekoladę i migdały z cukrem, dokładnie mieszamy.W oddzielnej miseczce ubijamy 1 białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy porcjami pianę do czekoladowo-migdałowej mieszanki i bardzo delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na babkę, którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut - patyczek nie może być oblepiony ciastem, ale nie będzie też całkowicie suchy, będą na nim zostawać kawałki migdałów. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z formy, a po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz