Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
sobota, 1 października 2016
Tarta limonkowa
Dziś sobota, a więc nadszedł dzień zapraszania gości, niespodziewanych wizyt, ale również małych, słodkich przyjemności w gronie najbliższych. Stąd dzisiejszy przepis na słodko - kwaśną tartę. Kruchy spód, delikatne, kremowe nadzienie i ten pyszny smak. Uwierzcie mi, że warto poświęcić te 30 minut na jej przygotowanie, to zdecydowanie deser wart grzechu!
TARTA LIMONKOWA
Składniki na formę 22-24 cm:
Spód:
150 g ciastek owsianych lub innych (herbatniki typu digestive)
50 g masła
Masa limonkowa:
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki mleka
100 ml śmietanki kremówki 30%
250 g mascarpone
100 g cukru pudru
4 limonki
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki i rozpuszczone masło blendujemy lub miksujemy w malakserze. Otrzymana masa ma przypominać w konsystencji mokry piasek. Przekładamy ciasteczka z masłem do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy łyżką (spód musi być równy), wkładamy na 30 minut do lodówki.
Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Limonki dokładnie myjemy. Śmietankę zaczynamy ubijać, gdy zacznie zwiększać swoją objętość dodajemy mascarpone, przesiany cukier puder oraz sok z limonek i otartą skórkę (skórkę warto zetrzeć wcześniej, przed przystąpieniem do ubijania śmietanki), dokładnie mieszamy. Następnie do masy dodajemy przestudzone mleko z żelatyną i znowu dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na ciasteczkowy spód, wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz