sobota, 1 października 2016

Tarta limonkowa


Dziś sobota, a więc nadszedł dzień zapraszania gości, niespodziewanych wizyt, ale również małych, słodkich przyjemności w gronie najbliższych. Stąd dzisiejszy przepis na słodko - kwaśną tartę. Kruchy spód, delikatne, kremowe nadzienie i ten pyszny smak. Uwierzcie mi, że warto poświęcić te 30 minut na jej przygotowanie, to zdecydowanie deser wart grzechu!

TARTA LIMONKOWA

Składniki na formę 22-24 cm:
Spód:
150 g ciastek owsianych lub innych (herbatniki typu digestive)
50 g masła

Masa limonkowa:
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki mleka
100 ml śmietanki kremówki 30%
250 g mascarpone
100 g cukru pudru
4 limonki

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki i rozpuszczone masło blendujemy lub miksujemy w malakserze. Otrzymana masa ma przypominać w konsystencji mokry piasek. Przekładamy ciasteczka z masłem do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy łyżką (spód musi być równy), wkładamy na 30 minut do lodówki.
Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Limonki dokładnie myjemy. Śmietankę zaczynamy ubijać, gdy zacznie zwiększać swoją objętość dodajemy mascarpone, przesiany cukier puder oraz sok z limonek i otartą skórkę (skórkę warto zetrzeć wcześniej, przed przystąpieniem do ubijania śmietanki), dokładnie mieszamy. Następnie do masy dodajemy przestudzone mleko z żelatyną i znowu dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na ciasteczkowy spód, wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz