Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
piątek, 28 października 2016
Kanapka z bekonem, dżemem i ostrymi papryczkami
Lubię hamburgery, frytki i pizzę. Dieta typu fast food może nie jest zdrowa, ale nie oszukujmy się - jest super smaczna, a na dodatek często sięgamy do niej, żeby poprawić sobie humor. Najgorzej jest gdy w środku nocy, dopadną nas smutne myśli lub akurat nasz mózg postanowi zająć się wszystkimi problemami świata, tymi prawdziwymi jak i wyimaginowanymi. Wtedy trzeba sięgnąć po coś, co Amerykanie nazywają "comfort food" a ja po prostu "coś tłustego lub słodkiego, co przykryje wszystkie smutki", a więc fast food będzie najlepszy. I właśnie na takie okazje idealnie sprawdzi się kanapka z chrupiącym bekonem, rozpuszczonym, ciągnącym się serem, ostrymi papryczkami i dla przełamania - dżemem jagodowym. Nie zastanawiajcie się, tylko po prostu ją zróbcie!
KANAPKA Z BEKONEM, DŻEMEM I OSTRYMI PAPRYCZKAMI
Składniki na 1 porcję:
2 kromki chleba
3 plasterki boczku surowego, wędzonego
2 plasterki cheddara lub innego żółtego sera
2 łyżeczki dżemu jagodowego lub porzeczkowego
kilka plasterków jalapeño lub innej ostrej papryczki
masło
Chleb smarujemy z jednej strony masłem i na tej stronie smażymy na patelni, do zrumienienia. W tym samym czasie na dość dużym ogniu smażymy plasterki boczku, aż będą chrupiące. Chleb zdejmujemy z patelni i na chrupiącej, zrumienionej stronie układamy składniki: na jednej kromce usmażony boczek, następnie ser i ostre papryczki, drugą kromkę smarujemy dżemem i składamy kanapkę. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła i smażymy na złoto kanapkę, najpierw z jednej, a potem drugiej strony. Gotowe!
Kanapkę możecie również przygotować w opiekaczu lub na grillu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz