poniedziałek, 17 października 2016

Zupa dyniowa z gruszką i marchewkami


Halloween już blisko, wyciągamy z szaf stroje czarownic, sztuczne pajęczyny i kupujemy smakołyki na zabawę "cukierek albo psikus". W tym czasie w kuchni króluje dynia, pomarańczowa i pachnąca, oczywisty symbol amerykańskiego święta duchów. Ja swojej nie wycinałam i tak jak rok temu postanowiłam zrobić z niej zupę (przepis na zeszłoroczną tutaj klik). Proponuję żebyście i Wy porzucili amerykański zwyczaj kaleczenia dyń, odłożyli noże i chwycili za łyżki, pychota!

ZUPA DYNIOWA Z GRUSZKĄ I MARCHEWKAMI

Składniki na ok. 6 porcji:
ok. 2,5 kg dyni (świeżej, ze skórką)
2 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
1 pomarańcza
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
3 gruszki
1,5 l bulionu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki ostrej papryki
100 g płatków migdałowych
sól
pieprz
oliwa

Dynię wydrążamy, kroimy na cienkie księżyce. Marchewki obieramy i kroimy w słupki, gruszki kroimy na połowę i wydrążamy gniazda nasienne. Dynię, gruszki i marchewki oblewamy oliwą, dynię dodatkowo posypujemy cynamonem. Tak przygotowane warzywa i owoce pieczemy razem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez około 20 minut (do miękkości). Po upieczeniu dynię obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy (oprócz cynamonu i rozmarynu) i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy ziemniaki i zalewamy całość gorącym bulionem. Gotujemy do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie do zupy dodajemy dynię i 3/4 marchewki (pozostałe zostawiamy do dekoracji zupy). Do zupy dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
Zupę podajemy z połówką gruszki, kilkoma słupkami marchewki, posypaną migdałami. Smacznego!
Przepis inspirowany przepisem z https://zakochanewzupach.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz