niedziela, 30 października 2016

Tarta sezamkowa


Ulubione słodycze w innym wydaniu, np jako dodatek do ciast to dobry temat cukierniczych dzieł. Pokazywałyśmy na blogu sernik ze snickersami (przepis tutaj: klik) czy też na pyszne babeczki z twixami (przepis tutaj: klik). Dziś sezamki - jeżeli je lubicie, to mamy tartę w sam raz dla Was! Kruchy spód i pyszne słodkie nadzienie o wyraźnie sezamkowym smaku. Smacznego!

SEZAMOWA TARTA Z PÓŁKRUCHEGO CIASTA

Składnik na formę 22-24 cmi:
Na spód:
250 g mąki
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
110 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka śmietany

Nadzienie:
170 g mascarpone
120 g pasty tahini
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania sezamków

Mąkę i cukier puder, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do dużej miski. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mącznej mieszanki i łączymy ze sobą składniki - szybko, nie musi być zbyt dokładnie. Dodajemy jajko, śmietanę i żółtko. Zagniatamy ciasto, im szybciej tym lepiej, ciasta kruche i półkruche nie lubią dotyku rąk. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Formę do tarty natłuszczamy masłem, wykładamy rozwałkowanym ciastem, które następnie nakłuwamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Spód studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po wystudzeniu (gdy czekolada jest cały czas płynna), dodajemy do niej mascarpone i pastę tahini i dokładnie mieszamy. Wylewamy mieszankę na upieczone ciasto i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki, żeby masa zastygła. Na przynajmniej 1 godzinę przed podaniem wyjmujemy tartę z lodówki i posypujemy pokruszonymi sezamkami.

2 komentarze: