piątek, 21 października 2016

Zupa pomidorowa z tortellini i cukinią


Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie ma lepszej zupy od pomidorowej z makaronem. Taką w ogóle najlepszą pod słońcem pomidorową przyrządza moja mama, dlatego nawet nie staram się z nią konkurować i tradycyjnej pomidorówki po prostu nie robię. W związku z tym wyszukuję przepisy na trochę odmienne wersje tej pysznej zupy. I tak oto dzisiaj mogę Wam zaprezentować aksamitny pomidorowy wywar z cukinią, serowym tortellini i mascarpone. Pyszna, serio!

ZUPA POMIDOROWA Z TORTELLINI I CUKINIĄ

Składniki na ok. 4 porcje:
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
750 ml bulionu
250 g przecieru pomidorowego
250 g świeżych pomidorów
1/2 średniej cukinii
250 g tortellini (u mnie nadzienie serowe, ale może być inne)
3 łyżki parmezanu
1 łyżka serka mascarpone
1/2 łyżeczki cukru
1 garść świeżej bazylii
sól
pieprz
olej

Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory obieramy i kroimy w dużą kostkę, cukinię w pół-plasterki. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, podsmażamy cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek i zalewamy całość gorącym bulionem. Następnie do gotującego się bulionu dodajemy przecier pomidorowy, gdy całość się zagotuje dodajemy cukier, cukinię i pokrojone pomidory, gotujemy 2-3 minuty. Następnie dodajemy tortelinii i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dodajemy starty parmezan i zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy mascarpone oraz posiekaną bazylię, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz